Design Inspiration

Old and New

The Modern Edit explores the clever use of materials in this De Beauvoir townhouse extension by HUT architects.

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis

Hired by a creative couple to reconfigure the disconnected living spaces in this London townhouse, HUT Architecture have designed a unique looking extension at the rear of the property to create a contemporary, open plan kitchen dining area. As with many Victorian townhouses in the capital, the original layout of the ground floor was not suited to modern life however by opening up the floor plan and adding internal glazing, the architects have successfully connected the old and new parts of the house.

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis

One of the most successful aspects of this project is the interesting palette of materials that has been used throughout not only in the extension, but in the original parts of the house as well. Extra wide Douglas Fir floorboards run throughout the ground floor and up the stairs to visually tie the various parts of the house together. 

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis

Colourful pops of terrazzo add an element of fun to the ground floor living room. This stunning fireplace surround is made from recycled building materials and the earthy tones are then replicated in the playful bathroom floor tiles upstairs. A standalone EX.T freestanding bath demonstrates the cool and contemporary fixtures and fittings that have been used throughout. 

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis

Instead of trying to match the existing London stock bricks on the rear elevation, HUT have used striking Petersen dark grey bricks to clad the extension. The dark colour creates a really beautiful contrast of materials and by laying them in a stacked bond rather than in a standard running bond, the bricks look even more sleek and architectural. The use of black-framed crittal doors perfectly complements them and is a feature that has been replicated internally to cleverly bring light into the narrow hallway, adding to the feeling of spaciousness throughout. These large glass partitions, along with a picture window in the main living room, help to connect the spaces whilst allowing them to maintain “their own identity”. 

Credit: HUT/ Emanuelis Stasaitis