Design Inspiration

Three of a Kind

The Modern Edit looks at 3 exemplary London extensions by Hackney based architecture studio Al-Jawad Pike.

Al-Jawad Pike is an award winning architectural studio founded in 2014 by Jessam Al-Jawad and Dean Pike. The practice works across a wide range of sectors from private residential to luxury retail store design with a strong focus on build quality and detailing. Their design ethos is very much aligned with ours at The Modern Edit and their carefully considered use of materials is notable throughout all their projects. 

With a particular interest in their residential work, in this article we will take a look at some of the different extensions that the practice has designed over the last few years. The 3 projects we have chosen to feature all use a similarly restrained palette of raw materials, including brick, concrete and timber, in a range of subtle, muted tones.

Bayston Road, Stoke Newington

For this project in Stoke Newington, North London, the architects were tasked with creating an extension that featured a new kitchen and dining area with unobstructed views to the garden. The strict use of a few simple materials has been employed both inside and out by combining soft grey bricks with natural oak and smooth concrete. The architects wanted to avoid using paint where possible and have therefore used the same brick on the internal and external walls. This not only creates a far more tactile and interesting interior, but it also helps to connect the new extension with the garden which the clients were keen to unite. 

It is clear that the architects have been heavily influenced by Brutalism, this is evidenced by their use of raw materials. However, this if offset by the refined detailing and quality craftsmanship to produce a more elegant outcome. The bespoke kitchen and built in joinery help to further elevate the design and creates a far softer aesthetic than traditionally associated with Brutalist interiors

Davisville Road, Shepherd’s Bush

For this extension in Shepherd’s Bush, West London, the architects designed 3 interconnected sculptural forms in order to create new rooms on 4 different floors. The light, white washed bricks that were chosen as the external finish, complement the colour of the original bricks without attempting to match them. The architects decided to apply lime mortar slurry to the façade to make the brick surface appear more solid, therefore giving the impression that the volumes were carved out of a single block of stone. The relatively imposing monolithic forms are broken up with simple, aluminum-framed windows and a large angled skylight over the dining area allows plenty of daylight to flood into the space. 

The internal finishes combine light grey terrazzo, white washed walls and pale oak to create a minimal yet functional aesthetic. The long bench that runs down one side of the extension provides plenty of seating for a dining table without imposing too much on the kitchen area. 

Kings Grove, Peckham

Al-Jawad and Pike designed this practical and affordable two-storey extension in Peckham, South London, for Al-Jawad’s brother and his family. The relatively extensive project included a complete interior layout change as well as restoring the building’s exterior. A narrow kitchen extension was replaced with a much larger new addition and the architects opened up the entire ground floor by removing many of the internal walls. Cleverly positioned windows and openings, effectively frame the views into the garden from the dining area and the living room at the front of the house. 

In our opinion, one of the most successful aspects of the project is the pigmented block work that has been used to form the extension. The low cost material, which is far more economical than brick, was chosen due to budget constraints however the large-scale modules actually became a driver for the design as the architects wanted to use complete blocks wherever possible. In addition, by leaving the blockwork raw and unfinished, the architects have helped to portray how the building was actually constructed and have created a far more dynamic interior than if all the walls had been plastered. As with their other projects, Al-Jawad Pike have combined a material that could be considered quite stark and unwelcoming with a smooth polished concrete floor, shiny stainless steel worktop and white washed oak joinery to create a warm and inviting addition to the traditional Victorian terrace house. 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Loading...